De Pest! aan mij
Darwins ‘survival of the fittest’ doorgronden is makkelijker op de speelplaats dan tijdens de biologieles. Eten of gegeten worden. Wat kies jij?
Jaarlijks worden 30.000 Vlaamse jongeren op school met de regelmaat van de klok gepest. Pijn, angst, hulpeloosheid, opgekropte woede: ze voelen zich voortdurend opgejaagd en hebben vaak neiging tot depressie en automutilatie.
En de gevolgen blijven nazinderen. Wie gepest werd op school, heeft het vaak lastig met het aangaan van relaties, voelt zich ongemakkelijk in groep en heeft een uiterst laag zelfbeeld.
Desondanks blijft pesten vaak onder de oppervlakte. Zolang jongeren er niet over praten, moeten leerkrachten, begeleiders en ouders het doen met de signalen die ze toevallig opvangen. Met ‘De Pest! aan mij’ willen we dit heikele onderwerp bespreekbaar maken; zowel voor de jongeren onderling als met volwassenen.
OVER DE VOORSTELLING
Marie is jarenlang het favoriete slachtoffer van haar klasgenoten. Wanneer ze van school verandert, besluit ze dat dit haar niet meer zal overkomen. Ze zoekt en vindt aansluiting bij ‘queen bee’ Gloria. Langzaam maar zeker gaat ze mee andere leerlingen terroriseren. Tot de gebeurtenissen met haar op de loop gaan…
Marie voert je mee tot diep in haar hoofd. Een duik in een wereldbeeld waar enkel plaats is voor ‘daders’ en ‘slachtoffers’. Je ontrafelt het ‘systeem’ en ontdekt hoe iedereen daar zijn eigen rol in speelt. De reis voert langs schoenen met roze strikjes, hamsters, bavianen, kameleons, een empathieknopje, Darwin en een eerste kus. Automutilatie, sociale media, paranoia en andere aan pesten gerelateerde thema’s krijgen stuk voor stuk een plaats in dit ontluisterend verhaal.
‘De Pest! aan mij’ brengt de verhalen van slachtoffer en dader bij elkaar in één enkel personage. Zo maken we komaf met hokjesdenken en stellen we alle betrokkenen voor hun verantwoordelijkheid. Jongeren krijgen een spiegel voorgehouden die inzicht geeft in de psychologische mechanismen die spelen bij slachtoffers en daders.
De voorstelling schakelt heel snel tussen humor en emotie, tussen uitleg en beleving, tussen aanhalen en confronteren. Door de vele invalshoeken en gelaagde vertelvormen willen we jongeren met elke mogelijke achtergrond weten te boeien.
FOTO’S
DOELGROEP
Deze voorstelling richt zich tot leerlingen van het 1ste, 2de en 3de jaar uit alle richtingen. Verder is ze geschikt om de thematiek aan te kaarten binnen de lerarenopleiding. We denken dat het ook waardevol kan zijn om aansluitend op een voorstelling ook een tweede voorstelling voor ouders in te richten. Hiervoor voorzien we een speciaal tarief.
NABESPREKING
Als we ons tot doel stellen het onderwerp bespreekbaar te maken, dan is de kwaliteit van de naverwerking natuurlijk van cruciaal belang. Daarom krijgt u van ons zonder meerkost een uitgebreide lesmap ter beschikking met gedetailleerd uitgewerkte oefeningen om de voorstelling na te bespreken. Ze dagen de leerlingen uit om met de leerkracht en elkaar in dialoog te gaan.
Elke activiteit focust in eerste instantie op de inhoud van de voorstelling, maar daagt de leerlingen geleidelijk aan meer en meer uit om de link te leggen met hun eigen situatie en de klasgroep.
De lesmap omvat volgende onderdelen:
- Theoretische informatie over het thema ‘pesten’
- Situering van het thema binnen de eindtermen
- Een reeks oefeningen en spelvormen die rechtstreeks aansluiten bij de voorstelling
- Een reeks oefeningen en spelvormen die het thema verbreden los van de voorstelling
U kan de lesmap hier downloaden.
Naast deze lesmap willen we leerkrachten én leerlingen ten sterkste aanbevelen om het boek ‘Leven met een pestverleden’ te lezen. Dit was voor ons een echte ‘eye opener’ en een grote inspiratie bij het maken van de voorstelling.
‘Leven met een pestverleden’, Gie Deboutte, Els Schuerman en Monique Neuts, een uitgave van Focus Bestellen kan via: http://tumult.be/producten/leven-met-een-pestverleden
OVER DE MAKERS
Michèle Even behaalde haar master in de ‘Dramatische Kunst’ aan het Ritcs. Nadien focuste ze zich op theater bij gezelschappen als Abattoir Fermé, Laika en Navigators. Als danser en performer tourde ze met de gerenommeerde Italiaanse regisseur Romeo Castellucci door heel Europa. Michèle heeft ook een grote affiniteit met jongeren. Zo werkte ze als opvoeder met autistische kinderen en volgt ze een opleiding tot dramatherapeute. Voor O’Kontreir speelt ze ook de productie ‘Grensgevallen’.
Mattias De Paep is theaterauteur met jarenlange ervaring in het ontwikkelen van educatief theater. Hij werkte als redacteur voor Telesaurus en schrijver/regisseur voor het Gentse bedrijfstheatergezelschap Klein Barnum. Hij coachte ook cabaretduo Gino Sancti. Daarnaast schreef en regisseerde hij verschillende projecten voor gezelschappen als Theater aan de Stroom, Le Mal du Siècle, Uitgezonderd! Theater en Kunst Z. In 2013 richtte hij samen met Frank Van Erum Theater O’Kontreir op.
PRAKTISCH
- Eerste voorstelling: 870 euro
- Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
- Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
- Auteursrechten: niet inbegrepen
- Verplaatsingskosten: niet inbegrepen
- Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW
REACTIES NA DE PREMIERE
“De verschillende personages, gespeeld door één persoon, waren zeer herkenbaar. Het thema : “pesten”, werd “griezelig, levensecht” naar voorgebracht. Van harte proficiat aan de actrice en alle mensen van Theater O’Kontreir !!!!”
“Het confronterende stuk zette mij echt aan het denken: wat zou ik doen als ik in een dergelijke situatie zou zitten, zou ik durven reageren en zou dat dan een verschil maken? Wat als je de ouder bent van Marie of de leerkracht? Wat kan je wel doen? Wat is effectief?”
“Een serieus thema op een toch lichte manier gebracht. Het was zeker geen log stuk, wat het naar mijn mening interessant maakt voor leerlingen. Daarnaast vond ik het boeiend om te zien dat multimedia niet werd vergeten waardoor het gegeven cyberpesten ook aan bod kwam.
Het visueel voorstellen van het waterval effect bij de gepeste geeft goed weer dat jongeren soms vastzitten in een web van keuzes. Pest ik zelf (mee) of word ik gepest. Dat vond ik sterk! En natuurlijk ook de uitleg die er bij werd gegeven. Het rappers stukje was een leuke noot in de voorstelling. Proficiat met deze knappe acteerprestatie en goede inhoud van het verhaal!”
“Sterk acteerprestatie. Op geen enkel moment belerend. De toeschouwer wordt uitgenodigd een eigen gewetensonderzoek te doen. Intussen heb ik ook de Lesmap doorgenomen en ik ben heel erg onder de indruk van de degelijkheid ervan!”
“Een “moderne” aanpak, klopt met de leefwereld van tieners. Goede regie met oog voor details, duidelijk, maar toch niet té bruskerend, assertief, maar niet agressief.”
“Er wordt heel goed duidelijk gemaakt dat pesten niet altijd een zwart-wit-verhaal is en dat een pestkop soms zelf een slachtoffer (Marie) is en dikwijls zelf ook een probleem heeft (Gloria).”