Grensgevallen
Een interactieve theatersessie over ‘seksualiteit & grenzen’
Nee is nee; ja is ja. Het lijkt zo eenvoudig en in principe is het dat ook. Maar als de hele ‘#metoo’ beweging ons iets geleerd heeft, is het dat er over seksuele grenzen nog heel wat te zeggen valt. Groepsdruk, graag gezien willen worden, schrik voor afwijzing, onzekerheid, foutieve beeldvorming door gendercliché’s,… Er zijn heel wat valkuilen en misverstanden die een positieve seksualiteitsbeleving in de weg kunnen staan. De interactieve theatervoorstelling ‘Grensgevallen’ zet jongeren aan om hier over na te denken en van gedachten te wisselen. Zo hopen we mee te bouwen aan een wereld waarin niemand nog ‘me too’ hoeft te zeggen.
OVER DE VOORSTELLING
Na een feestje gaat de persoon waar je verliefd op bent stomdronken met je mee naar huis, je vrienden dagen je uit om een intieme foto van iemand los te peuteren, na een avondje flirten wil je uiteindelijk toch niet verder gaan, je voelt je niet klaar voor je ‘eerste keer’ maar bent bang dat ‘nee’ zeggen het einde van je relatie betekent,…
‘Grensgevallen’ schotelt een groep jongeren een reeks herkenbare situaties voor in de vorm van korte theaterscènes. We focussen daarbij op de schemerzone tussen ‘kan wel’ en ‘kan niet’. Aan de jongeren om aan te geven of ze vinden dat het getoonde gedrag al dan niet over de grens gaat. Waar nodig geeft een expert extra toelichting bij de situaties. Een moderator brengt aan de hand van de situaties een uitwisseling met en tussen de jongeren op gang.
In het tweede deel focussen we op communicatieve vaardigheden: hoe kan je ‘nee’ zeggen met respect voor jezelf en de gevoelens van de ander? En hoe ga je om met de emoties die een afwijzing losmaakt? Enkele korte scènes tonen een herkenbare, lichte uitvergroting van hoe het niet moet. Samen met de zaal gaan we op zoek naar concrete ‘do’s’ en testen ze uit.
HET SENSOA VLAGGENSYSTEEM
In het ‘Vlaggensysteem’ schuift Sensoa zes objectieve criteria naar voor die helpen seksueel gedrag in te schatten: wederzijdse toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, ontwikkeling, context en zelfrespect. Deze methodiek vormt de theoretische ruggengraat van het programma. Stap voor stap ontdekken de jongeren de verschillende criteria en dagen we hen uit om ze toe te passen op de gespeelde situaties.
Meer info over het vlaggensysteem vindt u hier.
INTERACTIVITEIT
Na elke scène krijgen de jongeren een meerkeuzevraag voorgeschoteld. Deze vragen polsen naar hun standpunt tov hetgeen ze gezien hebben. De app ‘Kahoot’ op de smartphone van het publiek verwerkt in real time alle antwoorden en levert statistieken die onmiddellijk geprojecteerd worden. Dit vormt de aanleiding voor de moderator om in dialoog te gaan met het publiek: waarop baseerden ze hun keuze, kunnen ze die verder toelichten, verbaast de uitkomst hen…
In sommige gevallen laten we na een eerste antwoordronde een expert verder ingaan op de gespeelde situatie en extra informatie aanreiken. In dat geval kunnen de jongeren nadien dezelfde vraag opnieuw beantwoorden en vergelijken we dit met hun eerste keuze.
EINDRAPPORT, LESMAP EN LEERKRACHTENVORMING
Na afloop van de sessie krijgen de scholen een helder overzicht van de gekozen antwoorden per scène. Dit laat de leerkrachten toe om verder te werken rond de thematiek in klasverband. Ze kunnen zich daarbij toespitsen op de meest opvallende/overwachte resultaten. Indien er tijdens de sessie duidelijke perceptieproblemen naar voor komen, laat dit hen toe om zich daarop te focussen. Een op maat gemaakte lesmap met eenvoudige, creatieve werkvormen kan hen daarbij helpen. Tenslotte werkt Sensoa momenteel aan een leerkrachtenvorming waarin begeleiders inspiratie kunnen opdoen om in het algemeen of specifiek naar aanleiding van de voorstelling met jongeren aan de slag te gaan rond ‘grenzen’.
PRAKTISCHE INFO
Genre: interactief theater
Duur: 1 uur zonder pauze
Maximum aantal toeschouwers: 200 per voorstelling
Speelvlak: minimum 4m diep x 6m breed
Licht- & geluid: wordt meegebracht indien niet aanwezig (inbegrepen)
Minimale vereisten locatie: voldoende grote ruimte
Verhoogd podium aanbevolen bij meer dan 70 toeschouwers
PRIJS
Eerste voorstelling: 950 euro
Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
Auteursrechten: niet inbegrepen
Verplaatsingskosten: niet inbegrepen
Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW