Wie een onderzoek start, verwacht resultaten. Proberen is weten.
Ik heb geprobeerd. En ik weet nog altijd niks…

Het verhaal achter deze voorstelling begon met een mailtje van de jonge acteur en theatermaker Wout Stallaert. Hij vertelde daarin over de complexe zoektocht naar zijn seksuele geaardheid en hoe hij die beleefd had.

Hij wilde die graag delen met jongeren in de hoop dat zijn ervaring hen zou kunnen helpen. Dus vroeg hij of onder onze vleugels een nieuwe voorstelling mocht maken op basis van zijn ervaringen.

Dit thema stond al jaren op ons lijstje. We zagen het als een unieke kans om een doorleefd verhaal op de planken te brengen. Wout ging aan de slag onder begeleiding van O’Kontreir regisseur Mattias De Paep en met de ervaren spelers Braam Verreth en Brent Pannier.

Het project groeide uit tot een speelse voorstelling vol humor die toch de ernst van de thema’s niet uit de weg gaat. 

Çavaria, de Vlaamse belangenvereniging van LGBTI+ mensen, schaarde zich met veel enthousiasme achter het project en bood inhoudelijke ondersteuning.

OVER DE VOORSTELLING

In OGAY staat de zoektocht naar je eigen seksuele voorkeur centraal. De onschuld, het plezier, de twijfels, de angst en het ontdekken vormen de rode draad van dit indringend verhaal.

Anton en Jelle zijn als kind goed bevriend op de Chiro. Tot de mama van Anton hen betrapt tijdens een seksueel getint spelletje. Ze haalt haar zoon weg van de Chiro én van Jelle.

De jongens gaan elk hun eigen weg. Waar Anton ontdekt wat zijn seksuele voorkeur is en hoe de mening van anderen daarover kan evolueren, geraakt Jelle verstrikt in vragen, twijfels en het oordeel van zijn omgeving.

Als ze elkaar na zeven jaar weer ontmoeten, leren ze  zichzelf, elkaar en hun verhouding tot elkaar op een nieuwe manier kennen. Het spel schreeuwt er om gespeeld te worden. Maar is het nog wel een spel? Of is het intussen ernst geworden?

FOTO's
LESMAP

De lesmap voor ‘OGAY’ is momenteel nog in volle ontwikkeling. We werken hiervoor nauw samen met Çavaria. Zij zullen zich inspireren op hun beproefde werkvormen en deze aanpassen op maat van de voorstelling.

Indien u zich alvast een beeld wil vormen van de aard van onze lesmappen en de mogelijke werkvormen, kan u via onderstaande knop de lesmap van ‘OGAY’ downloaden.

Voorbereiding op een gevoelig onderwerp

Omwille van vooroordelen die leven bij sommige jongeren tov de thematiek, voorzien we een korte video waarin de acteurs zichzelf en de voorstelling voorstellen. Deze vormt het aanknopingspunt voor een eerste klasgesprek over de thema’s seksuele geaardheid & gender. 

We vinden het fijn dat jongeren reageren tijdens onze voorstellingen zolang de grenzen van respect niet overschreden worden. Deze voorbereiding geeft de groep alvast de codes mee waarbinnen de voorstelling op een constructieve manier kan verlopen. 

IN samenwerking met cavaria

Çavaria zet zich in voor het welzijn, gelijke rechten en gelijke kansen van holebi’s, transgender en intersekse personen* (LGBTI-personen).

De voorbije 40 jaar verhoogde de aanvaarding en werden hun rechten versterkt. Toch is het welzijn van LGBTI-personen die trend niet gevolgd. In het dagelijkse leven worden LGBTI-personen vaak geconfronteerd met negatieve attitudes.

Çavaria bouwt aan een solidaire en inclusieve samenleving met een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie, genderidentiteit en seksekenmerken.  Çavaria is een beweging, een belangenorganisatie en een expertisecentrum.

Via hun vormings- en trainingscentrum ‘Kliq’ geeft Cavaria ook vorming en begeleiding rond gender- en seksuele diversiteit. In die hoedanigheid ontwikkelen zij ook de lesmap bij de voorstelling.

Maak hier kennis met hun uitgebreid aanbod voor het onderwijs.

OVER DE MAKERS

Wout Stallaert (22)  is sinds 2015 als acteur, creative en regisseur actief bij productiehuis Camerata Hij speelde rollen in verschillende producties  en schreef en regisseerde er zijn eerste voorstelling ‘Wit Satijn’. Wout rondt in 2023 zijn opleiding ‘Docerend theatermaker’ aan de ‘Fontys Hogeschool voor de Kunsten’ in Tilburg af.

Braam Verreth (35) zou je kunnen kennen als ‘Simon’ uit ‘Familie’ of als de vroegere ‘Franky’ uit ‘Thuis’. Voor ‘O’Kontreir’ speelde hij jarenlang de voorstelling ‘Trip’. Braam was ook te zien in voorstellingen van oa ‘Fabuleus’, ‘Ontroerend Goed’ en ‘Laika’. Als spelcoach en lesgever was hij aan het werk bij ‘JTO’ en verschillende muziek- en woord academies.

Brent Pannier (29) studeerde Musicaltheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en was reeds te zien in diverse mucicals van oa Studio 100, Judas Producties, Efteling Theater,… Verder is hij actief als stemacteur en geeft hij les aan de musicalopleiding van de academie van Herentals.

PRAKTISCH
  • Duur: 50 min
  • Eerste voorstelling: 1.100 euro
  • Tweede voorstelling: 10% korting (zelfde plaats, zelfde dag)
  • Licht & geluidsinstallatie: inbegrepen indien niet aanwezig
  • Auteursrechten: niet inbegrepen
  • Verplaatsingskosten: 0,42/km
  • Vermelde prijzen zijn steeds exclusief 6% BTW
  • Publieksmaximum: 200 leerlingen